FAQ
De behandeling van een petitie door de Kamer
13.Mijn petitie is nog niet zichtbaar op het platform. Waarom?
De Kamer onderzoekt altijd of uw petitie aan de ontvankelijkheidscriteria voldoet (zie FAQ nrs. 3 en 4). Uw vraag zal pas online worden bekendgemaakt indien aan alle voorwaarden is voldaan. Binnen een termijn van 20 dagen zal een privébericht op het platform u daarvan op de hoogte brengen.
14.Hoe behandelt de Kamer mijn petitie?
Indien uw petitie ontvankelijk wordt verklaard, krijgt ze een volgnummer, beginnend met het nummer van de legislatuur en het parlementaire jaar waarin ze is ingediend. (bvb 55_2020-2021/89).
De Kamervoorzitter stuurt dan uw petitie aan de commissie voor de Verzoekschriften.
Nadat uw petitie aan de commissie voor de Verzoekschriften werd voorgelegd, kan deze ze overzenden:
- aan de bevoegde minister/staatssecretaris, die u schriftelijk zal antwoorden;
- aan het College van de federale Ombudsmannen, dat uw vraag zal behandelen;
- aan de bevoegde commissie, die uw vraag zal onderzoeken.
De commissie kan de petitie ook doorverwijzen naar de plenaire vergadering of ze zonder gevolg laten.
U hebt verzocht om door de Kamer te worden gehoord en u voldoet aan alle voorwaarden die daarvoor gelden (zie FAQ nr. 16)? De commissie voor de Verzoekschriften zal uw vraag sowieso aan de bevoegde commissie overzenden.
U (of om het even welke andere door u gekozen petitionaris) zal uw petitie kunnen toelichten in de bevoegde commissie en met de commissieleden van gedachten kunnen wisselen.
De commissie zal de datum, het uur en de plaats van de hoorzitting bepalen. Zij kan ook bepalen hoeveel spreektijd wordt toegekend aan de petitionarissen.
Na uw hoorzitting zal de Kamer u via een privébericht op het platform op de hoogte brengen van het gevolg dat de commissie aan uw petitie zal geven.
De petitionarissen worden verzocht om regelmatig op de website van de Kamer de agenda van de commissies te raadplegen om te weten of de petitie op de agenda werd geplaatst.
15.Hoe lang duurt de behandeling van mijn petitie?
Nadat uw verzoek ter validatie werd overgezonden, gaat de Kamer na of het aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet (zie FAQ nrs. 3 en 4). Binnen een termijn van 20 dagen zal de Kamer u met een persoonlijk bericht op het platform op de hoogte brengen van haar beslissing.
Indien het gaat om een petitie waarvoor u niet wenst te worden gehoord, zal ze binnen 3 maanden nadat ze online werd bekendgemaakt op de agenda van de commissie voor de Verzoekschriften worden geplaatst.
Indien uw petitie aan de bevoegde minister/staatssecretaris wordt overgezonden, heeft die 6 weken de tijd om u schriftelijk te antwoorden.
Indien ze aan de bevoegde commissie of aan de federale Ombudsman werd overgezonden, zal ze zo snel mogelijk worden behandeld.
Heeft u ervoor gekozen om door de Kamer te worden gehoord en werd uw petitie op dit petitieplatform door ten minste 25.000 burgers ondertekend*? Dan zal uw petitie binnen 3 maanden op de agenda van de commissie voor de Verzoekschriften worden geplaatst. Daarna wordt ze aan de bevoegde commissie overgezonden, die ze zo snel mogelijk zal behandelen.
Indien u door de Kamer wenst te worden gehoord en u 25.000 schriftelijke handtekeningen of een combinatie van schriftelijke en handtekeningen op dit petitieplatform heeft verzameld, dan zal eerst worden nagegaan of ze aan alle voorwaarden voldoen. Dit kan enige tijd in beslag nemen.
Voldoen de handtekeningen aan de voorwaarden, dan wordt de petitie binnen 3 maanden op de agenda van de commissie voor de Verzoekschriften geplaatst. Daarna wordt ze aan de bevoegde commissie overgezonden, die ze zo snel mogelijk zal behandelen.
Voldoen de handtekeningen niet aan alle voorwaarden, dan wordt de petitie binnen 3 maanden op de agenda van de commissie voor de Verzoekschriften geplaatst. Deze kan de petitie dan overzenden aan:
-de bevoegde minister/staatssecretaris;
-het College van de federale Ombudsmannen;
-de bevoegde Kamercommissie.
Dit geldt ook voor petities die binnen de vooropgestelde termijn onvoldoende handtekeningen hebben verzameld.
*Voor alle voorwaarden, zie FAQ nr. 16.
16.Wat zijn de voorwaarden om door de Kamer te worden gehoord?
Een petitionaris (of om het even welke andere door hem gekozen petitionaris) heeft het recht om door de bevoegde commissie van de Kamer te worden gehoord indien zijn petitie aan 4 criteria voldoet:
- Ze werd door ten minste 25.000 burgers ondertekend.
- De ondertekenaars zijn ten minste 16 jaar oud.
- Ten minste 14.500 petitionarissen hebben hun woonplaats in het Vlaams Gewest, 2.500 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 8.000 in het Waals Gewest. De handtekeningen van Belgen die in een consulaire beroepspost in het buitenland zijn ingeschreven, worden meegeteld volgens de voorwaarden bepaald in de wet van 29 november 2022 tot wijziging van de wet van 2 mei 2019 betreffende de bij de Kamer van volksvertegenwoordigers ingediende verzoekschriften betreffende de invoering van een standaardformulier van het verzoekschrift om gehoord te worden.
- Ze is in overeenstemming met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden.
17.Mijn petitie heeft het minimumaantal handtekeningen verzameld. Hoe kan ik te weten komen wanneer de bevoegde commissie mijn petitie zal onderzoeken?
Zodra uw petitie ten minste 25.000 handtekeningen* op dit platform heeft verzameld, zal binnen 3 maanden op de agenda van de commissie voor de Verzoekschriften worden geplaatst. Daarna zal u via een privébericht op het platform worden meegedeeld aan welke commissie de petitie werd overgezonden en welk gevolg eraan zal worden gegeven.
Indien u 25.000 schriftelijke handtekeningen of een combinatie van schriftelijke handtekeningen en handtekeningen op dit petitieplatform heeft verzameld, en ze na onderzoek blijken aan alle voorwaarden te voldoen, zal uw petitie binnen 3 maanden op de agenda van de commissie voor de Verzoekschriften worden geplaatst.
Daarna wordt u per post of per mail op de hoogte gebracht aan welke commissie de petitie werd overgezonden en welk gevolg eraan zal worden gegeven.
Voldoen de handtekeningen niet aan alle voorwaarden, dan wordt de petitie binnen 3 maanden op de agenda van de commissie voor de Verzoekschriften geplaatst.
U wordt per post of per mail op de hoogte gebracht van het gevolg dat deze commissie aan uw petitie heeft gegeven.
*Voor alle voorwaarden zie FAQ nr. 16.