Hoe werkt het?
Petities: wie, wat, waarom?
Wat is een petitie?
Een petitie is een vraag, gericht aan de Kamer van volksvertegenwoordigers, waarin u een verzoek formuleert om het beleid of een bepaalde wet te wijzigen.
Waarvoor dient een petitie?
- De burgers in staat stellen hun stem te laten horen door de aandacht van de overheid te vestigen op hun bezorgdheden.
- De Kamer vragen om bestaande wetten te wijzigen of nieuwe wettelijke bepalingen aan te nemen, de parlementaire controle op het overheidsoptreden te versterken of een standpunt in te nemen.
Wie kan een online petitie indienen of steunen?
Als u zich elektronisch kunt authenticeren bij de Belgische overheden, kunt u een online petitie indienen, ongeacht uw nationaliteit of woonplaats.
Een online petitie steunen kan als u zich elektronisch kunt identificeren, minstens 16 jaar oud bent en uw woonplaats in België heeft.
Indien u als Belg bent ingeschreven in het bevolkingsregister van een consulaire beroepspost in het buitenland en u de volle leeftijd van 16 jaar heeft bereikt, dan kunt u ook een petitie steunen.
Waarover gaat een petitie?
Petities gericht aan de Kamer moeten gaan over onderwerpen die tot de bevoegdheden van het Federaal Parlement behoren. Zaken als de arbeidsmarkt, de sociale zekerheid, inclusief pensioenen en ziekte- en invaliditeitsverzekering, financiën, inclusief de bescherming van spaargelden, grote delen van de fiscaliteit, de justitie, binnenlandse aangelegenheden, inclusief politiezaken, de internationale betrekkingen en ontwikkelingssamenwerking, de nationale defensie en kernenergie vallen onder de federale bevoegdheid (zie infosteekkaart 05.00).
Ten gevolge van het principe van de scheiding der machten kan de Kamer de verzoeken tot tussenkomst in een individueel, administratief of juridisch dossier NIET als petities behandelen.