55_2020-2021/29 - Verzoekschrift tot aanpassing van het burgerinitiatief
Pétitions
Veranderingen op "55_2020-2021/29 - Verzoekschrift tot aanpassing van het burgerinitiatief"
Titel (Nederlands)
- +Verzoekschrift tot aanpassing van het burgerinitiatief
Beschrijving (Nederlands)
- +Geachte Voorzitster van de Kamer van Volksvertegenwoordigers,
- +Geachte Volksvertegenwoordigers,
- +
- +Ik dien dit verzoekschrift in ten einde het Burgerinitiatief gelanceerd door de Kamer van Volksvertegenwoordigers in December 2020 te ondersteunen en de klantvriendelijkheid hiervan te verbeteren uit eerste ervaringen met betrekking tot het gebruik van dit digitale initiatiefrecht.
- +Het nieuwe platform voor burgerinitiatief van de Kamer is een uitvoering van de Wet van 2 Mei 2019 betreffende de bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers ingediende verzoekschriften; dewelke ook een aanpassing vereiste van het Kamerreglement.
- +Artikel 4, 1° van de voornoemde Wet voerde een verplichting van geografische spreiding binnen België in als voorwaarde voor een petitionaris om gehoord te kunnen worden in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. De realiteit is dat deze geografische bepaling 2 effecten heeft die net de doelstelling van het burgerinitiatief ondermijnen. Het burgerinitiatief is een mogelijkheid om de kloof tussen de burger en de politiek (vertegenwoordigd door de Kamerleden) te dichten en rechtstreeks op een georganiseerde manier te pleiten voor een bepaalde actie.
- +• Het gaat hier om nationale aangelegenheden die behoren tot de bevoegdheden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de federale regering. Deze nationale en federale logica druist in tegen de confederale logica van geografische spreiding per gewest. Het is het prerogatief van de Kamer van Volksvertegenwoordigers om gevolg te geven aan een succesvolle petitie, het beslissingsrecht, waarbij meerderheden tot stand moeten komen volgens de wettelijke bepalingen inzake meerderheden bij stemmingen. De geografische spreiding vormt met andere woorden een overbodige grendel en bemoeilijkt klaarblijkelijk de succeskans van het petitie door middel van het burgerinitiatief.
- +• Het heeft bovendien tot gevolg dat Belgische Staatsburgers wonende in het buitenland – al dan niet uit professionele overweging oa. Federaal overheidspersoneel (diplomatie) – niet meetellen in het kader van de petitie terwijl deze personen beschikken over een stemrecht bij federale verkiezingen. Belgen woonachtig in het buitenland wordt met andere woorden gediscrimineerd inzake het petitierecht maar mogen wel stemmen bij federale verkiezingen.
- +Ik verzoek desgevallend de Kamer van Volksvertegenwoordigers om Artikel 4, 1° van de Wet van 2 Mei 2019 betreffen de bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers ingediende verzoekschriften te wijzigen zodoende dat Belgische Staatsburgers meetellen in het kader van de petities via het burgerinitiatief, alsook de geografische spreiding wordt geschrapt als een vereiste om gehoord te worden.
- +Het nieuwe platform voor burgerinitiatief introduceert een digitale manier om petities in te dienen alsook een digitale ondertekening door middel van de verschillende opties onder CSAM (E-ID, Itsme). Contact met de Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft verduidelijkt dat er niet onmiddellijk zicht was op welke manier personen legaal verblijvende in België zouden kunnen digitaal deelnemen. Inmiddels blijkt dat de registratiekaart op de achterzijde een e-ID chip heeft – net zoals het allernieuwste model van de Belgische identiteitskaart. Ik wens de medewerkers van de Kamer van Volksvertegenwoordigers te bedanken voor hun luisterend oor, hun welwillendheid te helpen en hun beschikbaarheid ten opzichte van de burger.
- +Ik verzoek de Kamer van Volksvertegenwoordigers om de klantvriendelijkheid van het digitale platform snel en kwalitatief verbeteren. In het kader hiervan som ik enkele voorstellen op aan de hand van mijn eigen ervaring als petitionaris en de feedback ontvangen van gebruikers:
- +
- + Het gebruik van de digitale ondertekening via CSAM (E-ID of Itsme) vormt een eerste kloof voor héél wat gebruikers die niet beschikken over een smartcard-reader maar wel over een digitaal platform.
- +
- +Mijn voorstel – verzoek - hierin is het mogelijk maken een petitie te ondertekenen door middel van een webformulier waarbij de ondertekenaar minstens zijn/haar volledige naam; rijksregisternummer en een e-mailadres of gsm-nummer moet invoeren waarna deze een bevestiging krijgen per e-mail of per sms van hun ondertekening. In principe zou ik ervoor pleiten te werken met e-mail zodoende dat dit mogelijk maakt om een URL in te voeren waarbij de betrokkene op latere datum zijn steun kan intrekken (al dan niet binnen een bepaalde termijn). Deze manier van werken is evenzeer digitaal en kan door middel van correct databeheer gemakkelijk afgetoetst worden op haar geldigheid. Daarnaast is dit ook net iets milieuvriendelijker dan het schriftelijk indienen van een ondertekening voor een petitie.
- +
- + Ten einde een petitie succesvol te ondertekenen dient een digitale ondertekenaar zich eerst te registreren op het platform via CSAM, gevolgd door een validatie e-mail ter bevestiging van registratie, waarna de ondertekenaar opnieuw moet terugkeren naar de petitiepagina om deze te onderteken en opnieuw zich te laten authenticatie via CSAM.
- +
- +Ik verzoek de Kamer van Volksvertegenwoordigers deze procedure bij hoogdringendheid te vereenvoudigen: ondertekenaars moeten rechtstreeks de petitie kunnen ondertekenen via webformulier of door middel van de authenticatie via CSAM (E-ID enz.) zonder een voorafgaande registratieplicht. Indien via CSAM een petitie ondertekent wordt kan een bevestiging worden gevraagd met daarin de noodzakelijke vermeldingen mbt GDPR en de noodzaak om een e-mailadres op te geven equivalent als bij het webformulier. De registratieplicht zou moeten plaatsvinden voor éénieder die digitaal een verzoekschrift wenst in te dienen of een petitie te starten via het burgerinitiatief.
- +
- + Ik verzoek de Kamer van Volksvertegenwoordigers om bij hoogdringendheid moderne communicatiemiddelen en communicatiecultuur te hanteren om procedures uit te leggen, zoals de manier om succesvol een petitie te onderteken voor middel van een animatiefilmpje of equivalent in verschillende talen. De zichtbaarheid van het burgerplatform op de huidige webpagina van de Kamer van Volksvertegenwoordigers is nihil. Een burger die gebruik wenst te maken van het digitale platform slalommen via ‘U en de Kamer’ -> ‘Hoe dien ik een verzoekschrift in?’ en uiteindelijk staat er ergens een link bij de 4e vraag.
- +
- + Ik verzoek de Kamer van Volksvertegenwoordigers om de taalkeuze van het burgerinitiatief uit te breiden. De Belgische Staat beschikt over 3 nationale landstalen: het Nederlands, het Frans en het Duits. Bovendien richt het burgerinitiatief zich middels de voornoemde Wet van 2 mei 2019 zich ook tot personen van Niet-Belgische nationaliteit woonachtig in België, derhalve zou een internationale taal als het Engels eveneens gehanteerd moeten kunnen worden om een verzoekschrift en/of een petitie in te dienen; alsook de interface van de webpagina van het burgerinitiatief beschikbaar zou zijn in de voornoemde talen. Dit verhoogt aanzienlijk de taalkundige toegankelijkheid van het burgerinitiatief voor het betrokken doelpubliek.
- +
- + Ik verzoek de Kamer van Volksvertegenwoordigers om de gebruikersinterface voor de petitionaris uit te breiden. Het zou mogelijk moeten zijn voor de petitionaris om statistieken te kunnen inzien over het digitale bereik van diens petitie via de petitiepagina van de Kamer (aantal views, aantal pogingen tot ondertekening,…) zoals aanzienlijk standaard is op vlak van informatie voor beheerders van een standaard webpagina. Het zou eveneens mogelijk moeten zijn om aanvullende documenten toe te voegen ter toelichting en/of campagnemateriaal ter promotie van de petitie. Zodoende dat de petitiepagina effectief een ‘campagneplatform’ kan vormen en de mogelijke ondertekenaar alle relevantie informatie en/of aanvullende informatie kan terugvinden op de petitiepagina zelf. Het zou oa. mogelijk moeten zijn voor de petitionaris om een filmpje te plaatsen waarin hij/zij uitlegt waarom initiatief werd genomen; wat het belang hiervan is en de doelstelling.
- +
- +
- +De bovenstaande verzoeken zijn de geleerde lessen uit één maand actief gebruik van het petitierecht door middel van het nieuwe burgerinitiatief, hopende dat de Kamer van Volksvertegenwoordigers dit verzoekschrift terdege behandelt. Vrijblijvend sta ik ter beschikking van de Kamer van Volksvertegenwoordigers ter ondersteuning als ‘end user’ indien gewenst.