55_2023-2024/7 - Officiële erkenning van Palestina in een 2-statenoplossing en Sancties tegen Israël
Pétitions
55_2023-2024/7 - Officiële erkenning van Palestina in een 2-statenoplossing en Sancties tegen Israël
Van de Kamer van Volksvertegenwoordigers vragen we een uitvoerig debat en beslissing over:
1.De officiële erkenning van Palestina
2.Sancties tegen Israël voor het schenden van mensenrechten en een terugbetaling van de vernietigde infrastructuur die door België gefinancierd wordt
3.Een beslissing tot onmiddellijke stopzetting van elke vorm van wapenhandel tussen de België en Israël
4.De boycot van en terugtrekking uit samenwerkingen met Israëlische instellingen en bedrijven die medeplichtig zijn met, en winst halen uit, de apartheidsregime
5.De ondersteuning van het onderzoek door het Internationaal Strafhof naar oorlogsmisdaden door Israël in Palestina
6. Een onderzoekscommissie naar de Belgische slachtoffers van het niet proportioneel geweld en acties die niet voldoen aan het oorlogsrecht en genocide. Indien hieruit blijkt dat er Belgische slachtoffers zijn, dat de Minister van Justitie zijn positief injunctierecht gebruikt om een procureur deze zaak te laten onderzoeken en vervolgen onder de Genocidewet.
7.Een onmiddellijke stopzetting van de blokkade op Gaza die door Israël en Egypte sinds 2006 in stand wordt gehouden.
Motivatie o.a. geïnspireerd door de Verklaring voor Palestina van Professoren en studenten ven de KU Leuven uit 2021.
Bij het schrijven van deze tekst staat de teller reeds 5800 mensen gedood door Israëlische bombardementen, waaronder 2360 kinderen. Hele families zijn geraakt, en meer dan 1.000.000 mensen zijn uit hun huizen verdreven.
Deze laatste Israelische militaire operatie is een reactie op de wrede en geweldadige acties van Hamas maar schrijft zich ook in in een beleid vanwege Israël om Palestina etnisch uit te zuiveren van haar inheemse bevolking. Op een koloniale manier houdt ze de oorspronkelijke bevolking onderdrukt en ontzegt ze de toegang tot basisvoorzieningen. Het is een apartheidsregime waar de Palestijnen minder rechten hebben dan de Israëli's.
De Palestijnse strijd voor een eigen staat, soeverein en leefbaar, wordt gekortwiekt. Wat vandaag in Gaza plaatsvindt, is dat het drama van de aanval van Hamas, misbruikt wordt om de Palestijnen naar Egypte te verdrijven.
Met geweld krijg je een terreurbeweging niet klein; zeker niet wanneer de kiem van de terreur groeit uit de onderdrukking van een heel volk, de onmacht iets te kunnen veranderen en frustratie dat de rest van de wereld maar laat gebeuren. Als er niet snel met de Palestijnse autoriteit wordt onderhandeld over een 2 staten oplossing zal de steun voor Hamas of een nieuwe terreurbeweging enkel maar groeien.
Ondanks dat Hamas vanuit Gaza opereerde worden er nu ook aanvallen door het Israëlisch leger uitgevoerd op dorpen op de Westelijke Jordaanoever en wordt de illegale Israëlische nederzettingenpolitiek versnelt verder gezet. Dit wijst er nogmaals op dat het Israël om meer te doen is dan reageren op het geweld van Hamas vanuit Gaza.
De Belgische regering drukte zijn medeleven uit met Israël en gaf Israël hun volledige steun. Met de opmerking dat de aanval op Hamas binnen het oorlogsrecht moet uitgevoerd worden.
Van uit de regering komt er geen expliciete veroordeling van het collectief bestraffen van de Palestijnse bevolking in Gaza. Geen volledige steun voor de Palestijnse autoriteit om te ijveren voor een 2-staten oplossing.
We verwachten dat de Belgische politieke instellingen de Palestijnen in hun strijd voor bevrijding en strijd tegen onderdrukking sterk ondersteunen. De tijd is aangebroken om een “neutrale” houding te verlaten. Neutraliteit en onpartijdigheid zijn vooral een steun voor Israël’s koloniaal beleid en onderdrukking van het Palestijnse volk. Bovendien staat zo’n houding haaks op de waarden van diversiteit en inclusie en de bescherming van de mensenrechten die ons land hoog in het vaandel draagt.
We vragen een aanhoudende actie, want stilte betekent in deze medeplichtigheid met een koloniaal en apartheidsbeleid dat in stand wordt gehouden door Israël, en waarvan de Palestijnen het slachtoffer zijn.
Alles wat in de regio gebeurt en de Westerse reacties hierop, bereiden de bodem voor zodat de zaadjes van het gevoel van onrecht, machteloosheid, frustratie en niet gehoord te worden, kunnen uitgroeien tot geradicaliseerde moslims met antiwesterse gevoelens die door terroristische organisatie als Hamas, IS,... geoogst worden in hun radicale godsdienststrijd.
Het is dus geen ver-van-mijn-bed-schouw over onderdrukte Palestijnen maar via geradicaliseerde figuren kan het ook dichtbij komen, zoals gebleken is bij de aanslagen in Brussel.
Dit initiatief is beantwoord:
Tijdens haar vergadering van 23 januari 2024 heeft de commissie voor de Verzoekschriften deze petitie overgezonden aan de commissie voor Buitenlandse Betrekkingen,aan de minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel en de Federale Culturele Instellingen en aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid.
Antwoord van de minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel en de Federale Culturele Instellingen (01/03/2024):
1. Het standpunt van België is gebaseerd op de strikte naleving door alle partijen van het internationaal recht, inclusief het internationaal humanitair recht. Met erkenning van het recht van de Palestijnen op zelfbeschikking en het recht van Israël om zichzelf te verdedigen in overeenstemming met de beginselen van noodzakelijkheid en proportionaliteit en in overeenstemming met het internationaal humanitair recht.
2. België werkt samen met de Palestijnse Autoriteit en versterkt haar capaciteiten. Wij pleiten voor het bestuur van Palestina door een capabele en legitieme Palestijnse autoriteit.
3. Palestina werd tot nu toe erkend door 139 staten, waaronder 9 EU-lidstaten.
4. Wat België betreft, voorziet het regeerakkoord van 2020 in het werken op multilateraal en EU-niveau of, in voorkomend geval, met een aanzienlijke groep gelijkgestemde staten, aan mogelijke erkenning in nuttige tijd van de Palestijnse Staat.
5. De EU en België pleiten voor een onderhandelde oplossing met twee staten, op basis van de grenzen van 1967. De vraag is dus te weten wanneer en hoe het het meest passend zal zijn om over te gaan tot erkenning door België van een staat Palestina.
6. België neemt actief deel aan de discussies over dit onderwerp binnen de Verenigde Naties en de Europese Unie en onderhoudt regelmatig contact met een aantal landen die een gelijkaardig standpunt delen.
7. Het regeerakkoord voorziet ook in het nemen van verdere stappen in de richting van een beleid van bilaterale en multilaterale differentiatie met betrekking tot de Israëlische nederzettingen en het werken op multilateraal en EU-niveau of, waar passend, met een aanzienlijke groep gelijkgestemde staten, aan een lijst van effectieve en proportionele tegenmaatregelen in geval van annexatie van het Palestijns grondgebied door Israël.
8. België is één van de meest actieve landen in de uitvoering van het differentiatiebeleid, dat onder meer voortvloeit uit Resolutie nr. 2334 uit 2016 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Enerzijds voert ons land verscherpte controles uit om na te gaan of de in België geïmporteerde producten correct geïdentificeerd zijn als afkomstig uit de staat Israël (zoals erkend door België) of uit een door Israël bezet gebied. Aan de andere kant zorgt België ervoor dat elke bilaterale of multilaterale overeenkomst waarbij ons land en Israël betrokken zijn, een territoriale clausule bevat, die specificeert dat de overeenkomst enkel van toepassing is op de grenzen van de staat Israël zoals officieel erkend, en niet in de bezette gebieden. Ten slotte zorgt België ervoor dat Belgische bedrijven en toeristen op de hoogte worden gebracht van de realiteit van de situatie en de daaraan verbonden risico’s.
9. Ons land steunt ook politiek en financieel de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties bij de uitvoering van het mandaat dat hem is toevertrouwd door resolutie 31/36 van de Mensenrechtenraad. Dit omvat het bijwerken van de database van de Verenigde Naties, waarin bedrijven zijn vermeld die in de koloniën actief zijn. Tot op heden maakt geen enkel Belgisch bedrijf er deel van uit.
10. België is ook zeer actief op de Westelijke Jordaanoever op het vlak van de sloopproblematiek, als donor van het West Bank Protection Consortium (WBPC) – een groep humanitaire NGO’s die actief zijn in zone C en die tot doel hebben de kwetsbare gemeenschappen te ondersteunen, om gedwongen bevolkingsverplaatsingen te voorkomen en om gemeenschappen te ondersteunen die door vernielingen zijn getroffen. Naast financiële steun aan de Palestijnen eist ons land systematisch financiële compensatie van COGAT, de Israëlische defensie-eenheid die verantwoordelijk is voor de coördinatie van burgerzaken in de bezette Palestijnse gebieden, voor de uitgevoerde inbeslagnames of vernietigingen.
11. Geconfronteerd met het geweld van kolonisten op de Westelijke Jordaanoever heeft de Belgische regering besloten maatregelen te nemen om hen de toegang tot ons grondgebied te ontzeggen. Er zijn besprekingen gaande op Europees niveau en met bepaalde landen. Het Belgische standpunt is gebaseerd op een strikt respect voor het internationaal recht en is niet onderworpen aan “dubbele standaarden”. Wij veroordelen elk illegaal gebruik van geweld, zowel door Hamas – een terroristische groepering waartegen wij sancties hebben opgelegd – als door Israëlische kolonisten.
12. België steunt internationale justitie en respecteert zijn onafhankelijkheid. Wij hebben niet het besluit genomen om ons aan te sluiten bij de verwijzing naar het Internationale Gerechtshof door Zuid-Afrika tegen Israël op basis van het Verdrag van 1948 ter voorkoming en bestraffing van genocide. België riep Israël niettemin op om de voorlopige maatregelen van het Hof van 26/01/2024 te respecteren.
13. We zullen in februari ook een mondelinge bijdrage leveren als onderdeel van de adviesprocedure voor het Internationale Gerechtshof over de juridische gevolgen die voortvloeien uit het Israëlische beleid en de Israëlische praktijken in de Palestijnse gebieden. Deze procedure werd op gang gebracht door een resolutie aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 30/12/2022, die België steunde.
14. Op 3 maart 2021 kondigde het Internationaal Strafhof de opening aan van een onderzoek naar misdaden binnen zijn rechtsgebied die naar verluidt sinds 13 juni 2014 zijn gepleegd in de context van de situatie in Palestina. België werkt samen met het Hof in overeenstemming met zijn verplichtingen uit het Statuut van Rome. Eind 2023 hebben we een extra bijdrage van 5 miljoen euro aangekondigd om het werk van het Bureau van de Procureur van het Internationaal Strafhof in zijn verschillende onderzoeken te ondersteunen. Het Hof werkt volledig onafhankelijk.
15. Sinds 2009 bestaat er een intra-Belgische overeenkomst om geen vergunningen af te geven voor de export van wapens die de militaire capaciteit van de partijen bij het conflict zouden kunnen versterken. De federale staat blijft dit engagement steunen en nakomen. Wat commerciële contracten betreft, valt de uitvoering onder de exclusieve bevoegdheid van de gewesten, ook op het gebied van doorvoer. Op regionaal niveau zijn enkele maatregelen aangekondigd. Het onderwerp zal in ieder geval op de agenda van de Europese Unie blijven staan.
16. België roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de vijandelijkheden tussen Israël en Hamas in Gaza en tot de vrijlating van de gijzelaars. Wij staan erop dat burgers worden beschermd. Volledige, veilige en ongehinderde toegang voor humanitaire hulp moet worden gewaarborgd. Onder meer door de toegang via de grensovergangen bij Rafah en Kerem Shalom te vergemakkelijken en andere grensovergangen te openen. In de voorlopige maatregelen die Israël heeft genomen en die Israël moet respecteren, eiste het Internationale Gerechtshof dat onmiddellijke en effectieve maatregelen zouden worden genomen om de levering van basisdiensten en humanitaire noodhulp aan burgers in Gaza mogelijk te maken. België heeft de afgelopen maanden al noodhulp verleend en zijn humanitaire hulp ten behoeve van de Palestijnen in Gaza opgevoerd.
Deze petitie is vervallen als gevolg van de ontbinding van de Kamer op 8 mei 2024.
Deel: