55_2022-2023/31 - Petities moeten eenvoudiger ingediend kunnen worden
Pétitions
U kan deze petitie niet steunen.
55_2022-2023/31 - Petities moeten eenvoudiger ingediend kunnen worden
Auteur: Bert Penninckx
Onze samenleving heeft een warme democratische cultuur nodig. Gefundeerd op vertrouwen. Sloop de wantrouwende factoren.
Meer Democratie VZW en vele anderen stellen vast:
Een volksvertegenwoordiger vertegenwoordigt gemiddeld 37.000 inwoners en kan zo een wet mogelijk maken. Hij moet geen technische procedures doorlopen om bvb voldoende handtekeningen op te halen.
Een burger die een petitie indient heeft 25.000 handtekeningen nodig om gehoord te worden door de bevoegde commissie.
Maar de burger moet wel heel veel moeite doen om zoveel handtekeningen te halen. En bovendien zijn er zware controles.
En dus vragen wij:
· Vrije handtekening ophaling met opgave van naam, voornaam en rijksregisternummer en de handtekeningdrempel te verlagen naar 2500 handtekeningen.
· Indien de wetgevende macht het gebruik van https://dekamer.mijnopinie.belgium.be blijft verplichten dan volstaan 700 handtekeningen.
Dit initiatief is beantwoord:
Tijdens haar vergadering van 27 juni 2023 heeft de commissie voor de Verzoekschriften deze petitie overgezonden aan de commissie Binnenlandse Zaken, Veiligheid, Migratie en Bestuurszaken en aan de minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing.
Antwoord van de minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing (21/08/23):
Met betrekking tot het verzoekschrift nr.55_2022-2023/31 van de heer Bert Penninckx, gedagtekend 4 mei 2023, kan ik u melden dat er op dit moment geen intentie is vanuit de Regering om het Burgerinitiatief (wet van 2 mei 2019 betreffende de bij de Kamer van volksvertegenwoordigers ingediende verzoekschriften) verder te wijzigen.
Recent heeft de Kamer van volksvertegenwoordigers immers een wetswijziging doorgevoerd, met name de wet van 29 november 2022 tot wijziging van de wet van 2 mei 2019, en dit met het oog op de invoering van een standaardformulier van het verzoekschrift om gehoord te worden.
Middels deze wetswijziging werden lacunes weggewerkt in de wet van 2019 wat het recht om door de Kamer te worden gehoord ten goede komt. Waar immers voorheen een verzoekschrift schriftelijk of elektronisch moest worden ingediend, werd via deze wet van 29 november 2022 ook expliciet een combinatie van beide mogelijk gemaakt om het vereiste aantal handtekeningen te bekomen. Belgen in het buitenland mogen voortaan ook verzoekschriften ondertekenen, hetgeen voorheen niet mogelijk was.
Om de controle van de schriftelijke verzoekschriften mogelijk te maken, en meer bepaald te verifiëren of de handtekeningen uniek en rechtsgeldig zijn, wordt voortaan gebruik gemaakt van een daarvoor door de Kamer van volksvertegenwoordigers ter beschikking gesteld formulier. Dit werd ingevoerd omdat er geen goede manier bestond om te verifiëren of de vereiste 25 000 handtekeningen bij op papier ingediende petities geldig zijn. Een petitie op papier, met vermelding van het rijksregisternummer, zou overlappingen kunnen vermijden, wanneer ook geïnvesteerd wordt in een optisch herkenningssysteem dat de rijksregisternummers automatisch zou inscannen. Door middel van een optische herkenning van het rijksregisternummer, zouden meermaals voorkomende namen en ongeldige handtekeningen, uit de lijst weggelaten kunnen worden.
Dit is dus de rationale achter het opleggen van dit standaardformulier, waar de petitionaris bezwaar tegen uit. Het is ook voorzien dat de diensten van de Kamer de burgers dit aangepast formulier ter beschikking stellen.
ln de meeste lidstaten van de Europese Unie is het opgeven van het nummer van een legitimatiebewijs overigens al vereist voor het steunen van een burgerinitiatief.
Wat betreft het verzoek van de petitionaris om lagere drempels in te stellen en niet meer te werken met gewestelijke drempels, wens ik te benadrukken dat er gegronde redenen zijn om wel degelijk te werken met gewestelijke drempels. Vooreerst wordt hiermee vermeden dat vanuit een bepaald landsdeel thema's zouden worden opgedrongen aan de andere groepen en aldus wordt met gewestelijke drempels een draagvlak in de verschillende taalgroepen gegarandeerd. Het gaat om verzoekschriften op nationaal niveau, en de geografische spreiding van de vereiste handtekeningen heeft tot doel om ervoor te zorgen dat het voorstel door inwoners van alle deelstaten gedragen wordt. Een ander voordeel is dat de samenwerking tussen burgers op nationaal niveau aangemoedigd wordt.
Bovendien lijkt het ook wenselijk om het vereiste minimumaantal handtekeningen om gehoord te worden te behouden op 25.000. Deze grens is immers gebaseerd op de grens die ook door het Europees Parlement wordt gehanteerd. Het betreft een algemene drempel van 0,2% van het aantal inwoners.
Deze petitie is vervallen als gevolg van de ontbinding van de Kamer op 8 mei 2024.
Deel: