55_2022-2023/18 - Grensarbeiders en pensioen
Pétitions
U kan deze petitie niet steunen.
55_2022-2023/18 - Grensarbeiders en pensioen
Grensarbeiders die op pensioen gaan met een gemengde Job in 2 landen moeten maar kijken en zoeken wat ze kunnen doen. Iemand die nu vanaf zijn 16 jaar werkt kan in Nederland pas vanaf 68 zijn pensioen krijgen. Dit is 52 jaar werken ! Mocht hij tegen die tijd in België werken kan hij vroeger, echter is zijn pensioen dan zeer laag.
Verzoek om gewoon de jaren bij mekaar te tellen en volgens Belgische wetgeving pensioen te krijgen. Dit moet geregeld worden met het buitenland.
Dit initiatief is beantwoord:
Tijdens haar vergadering van 17 mei 2023 heeft de commissie voor de Verzoekschriften deze petitie overgezonden aan de commissie voor Sociale Zaken, Werk en Pensioenen en aan de minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Personen met een handicap, Armoedebestrijding en Beliris.
Antwoord van de minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Personen met een handicap, Armoedebestrijding en Beliris (10/07/23):
Uw verzoekschrift betreffende de ouderdomspensioenregeling voor grensarbeiders heeft mijn aandacht getrokken.
Het verzoekschrift heeft betrekking op de (on)mogelijkheid om het aantal gewerkte jaren in verschillende landen bij elkaar op te tellen om in België van een aantrekkelijker pensioen te kunnen genieten, in overeenstemming met de Belgische wetgeving ter zake.
Een werknemer wordt als grensarbeider beschouwd als hij in Frankrijk, Luxemburg, Duitsland of Nederland werkt en zolang hij zijn hoofdverblijf in België houdt.
In elk geval legt de Europese Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels (Voor de EER en Zwitserland relevante tekst) het principe vast dat elk pensioenadministratie binnen de EU-landen het deel van het pensioen berekent dat moet worden betaald op basis van de tijdvakken die in alle EU-landen zijn vervuld op het moment dat de burger een pensioen aanvraagt in dat specifieke land. Om dit te doen, telt het de bijdrageperiodes op die in elk van deze landen zijn vervuld en berekent het de hoogte van het te ontvangen pensioen.
De pensioenleeftijd verschilt van land tot land binnen de EU, afhankelijk van de toepassing van de nationale wetgeving.
In dit geval kunnen er hier twee scenario's voordoen:
- De grensarbeider heeft zijn hoofdverblijfplaats in België en profiteert van de Belgische wetgeving inzake de minimumleeftijd voor pensionering; de tijdsvakken dat hij in Nederland gewerkt heeft zullen meetellen voor de toegangsvoorwaarden van onder andere het minimumpensioen. Echter zijn pensioen dat hij heeft opgebouwd voor de periode dat hij in Nederland heeft gewerkt zal hij pas later ontvangen als hij aan de Nederlandse wettelijke pensioenleeftijd voldoet.
- De grensarbeider heeft zijn hoofdverblijfplaats in Nederland en is in dit geval onderworpen aan de wetgeving van dat land met betrekking tot het vaststellen van de wettelijke pensioenleeftijd. De Belgische tijdvakken zullen worden meegeteld, echter hij zal zijn Belgische pensioen al eerder kunnen krijgen wanneer de persoon de Belgische pensioenleeftijd bereikt. Zijn pensioen dat hij heeft opgebouwd naar Nederlandse pensioenwetgeving zal hij echter pas conform de Nederlandse wetgeving verkrijgen.
Op basis van het verzoekschrift zoals dat is opgesteld, blijkt dat eiser inderdaad in Nederland woont. Dit betekent dat het recht dat van toepassing is op de vaststelling van de pensioengerechtigde leeftijd uitsluitend het recht is van het land van verblijf en soevereiniteit.
Deze petitie is vervallen als gevolg van de ontbinding van de Kamer op 8 mei 2024.
Deel: