55_2022-2023/15 - Kernenergie toestaan en de wet op de kernuitstap afschaffen
Pétitions
U kan deze petitie niet steunen.
55_2022-2023/15 - Kernenergie toestaan en de wet op de kernuitstap afschaffen
Burgeriniatief / Wetsvoorstel
Gelet op de energieschaarste, de stijgende energieprijzen, het in gedrang komen van de bevoorradingszekerheid, de dreigende de-industrialisatie, de afhankelijkheid van buitenlandse energiebronnen en de stijgende vraag wegens de geplande elektrificatie van onze mobiliteit, onze verwarming en ons machinepark verzoeken wij om kerntechnologie als bron van energie toe te staan en dienvolgens de wet op de kernuitstap af te schaffen teneinde een investeringsklimaat te scheppen waar moderne en toekomstige technologieën van kernenergie kunnen worden geïmplementeerd in een vrije markt ten behoeve van de maatschappij in het algemeen en de burger in het bijzonder.
Wij dienen dit verzoek via deze petitie in omdat de huidige Regering nalaat om in dit verband enig wetgevend initiatief te nemen.
De Kamer kan bijdragen tot een oplossing door een wet te stemmen die het gebruik van kernenergie toestaat en de wet van 31 januari 2003 houdende de geleidelijke uitstap uit kernenergie voor elektriciteitsproductie (B.S. 28/02/2003) af te schaffen.
Het is onze bedoeling om via deze petitie minstens 25.000 handtekeningen te verzamelen teneinde gehoord te worden in de Kamer.
De petitionaris Werner Niemegeers, Voorzitter Vlaams Forum voor Democratie
Dit initiatief is beantwoord:
Tijdens haar vergadering van 9 april 2025 heeft de commissie voor Verzoekschriften deze petitie overgezonden aan de commissie voor Energie, Leefmilieu en Klimaat en de minister van Energie.
Antwoord van de minister van Energie (20/05/2025):
Het verheugt mij dat het Parlement tijdens zijn zitting van 15 mei 2025 het wetsontwerp 56K0318 houdende diverse bepalingen inzake kernenergie, teneinde de elektriciteitsbevoorradingszekerheid te waarborgen en de energiemixkosten in de hand te houden, heeft aangenomen. Dit voorstel gaat dieper in op de wet van 31 januari 2003 houdende de geleidelijke uitstap uit kernenergie voor industriële elektriciteitsproductie. Het Parlement komt zo dus grotendeels tegemoet aan de bezorgdheid die in het verzoekschrift wordt geult.
Wat het regeringsbeleid betreft, kan ik alleen maar vaststellen dat de aangenomen wet volledig in lijn ls met ons regeerakkoord van 31 januari 2025, waarin met name in het hoofdstuk Energie (blz. 80) het volgende staat :
« We trekken alle bepalingen in verband met de geleidelijke afschaffing van kemenergie en het verbod op de bouw van nieuwe capaciteit die in de wet van 31 januari 2003 zijn opgenomen, in. Het wettelijke kader van periodieke veiligheidsevaluaties blijft volledig van kracht om de nucleaire veiligheid te garanderen. »
&
« De regering zal zich inspannen om alle belemmeringen weg te werken en de bouw van nieuwe kernreactoren te vergemakkelijken en te versnellen, zonder afbreuk te doen aan de eisen inzake nudeaire veiligheid. »
Het aangenomen wetgevend initiatief zal de regering dus in staat stellen de aangegane verbintenissen inzake kernenergie na te komen.
Deel: