55_2021-2022/79 - Wijziging van art. 375bis van het Burgerlijk Wetboek
Pétitions
55_2021-2022/79 - Wijziging van art. 375bis van het Burgerlijk Wetboek
Grootouders zouden niet het recht moeten hebben om een rechtbank te vragen om hun kleinkinderen te zien als beide ouders het er niet mee eens zijn. De verschillende magistraten passen deze wet naar de letter toe en kijken niet echt naar het belang van het kind. Alleen dat volgens deze wet grootouders het recht hebben om dit bezoekrecht aan te vragen en dat is het dan. Hoe kan het in het belang van het kind zijn om midden in een conflict te belanden? Het is normaal dat een kind zijn 2 ouders of een familielid van een ouder ziet, maar niet de grootouders die geen familie zijn van dit kind. De wet moet veranderd worden.
Voorbeeld: We hadden een huurcontract met de oma. Toen we terugkwamen van vakantie, belette de grootmoeder ons de toegang tot onze accommodatie en viel ons aan. Ze heeft ons verhinderd ons eigendom terug te krijgen. Maandenlang vroeg ze nooit naar haar kleindochter. Toen we een procedure introduceerden om ons eigendom terug te krijgen, herinnerde ze zich plotseling dat ze een kleindochter had. Er waren verschillende aanvallen van hem op ons. De rechtbank kende hem bezoekrecht toe omdat dit in het belang van het kind zou zijn.
Is het niet in het belang van het kind om goed met zijn ouders om te gaan? Grootouders vervangen ouders niet. Er is een reden waarom ouders niet willen dat hun kind hun grootouders ziet.
Aan de Kamer voorgestelde oplossing: Leg aan de magistraten uit dat de wet niet met gesloten ogen moet worden toegepast, maar in het belang van het kind. Leg uit wat wordt bedoeld met het belang van het kind. Vraag rechters om naar beide kanten te luisteren. Zet grootouders uit de wet omdat een kind zijn ouders of verwanten nodig heeft, maar grootouders zijn geen essentiële voorwaarde voor het welzijn van het kind, zeker niet als het kind contact heeft met andere kinderen. grootouder,….
Deel: