55_2021-2022/55 - Hervorming van het stemmen
Pétitions
55_2021-2022/55 - Hervorming van het stemmen
Doordat er zoveel verschillende partijen zijn, worden stemmen verspreid over vele partijen met als gevolg dat vele partijen moeten samentroepen om een meerderheid te halen. Gevolg hiervan is dat geen enkele partij zijn politiek programma dat ze ons beloofden effectief kunnen uitvoeren. We zouden een pré- stemming moeten doen zodat er slechts 3 partijen overblijven na de eerste stem dag zodat er op een 2e stem dag kan gestemd worden op de partij waar de mensen zich het meeste mee verbonden voelen en achter hun punten staan. De partij die dan effectief wint kan dan hun programma uitvoeren dat ons beloofd werd en gaan we weer geen lange periode te gemoed zonder regering wat zeer nefast is voor onze economie.
Dit initiatief is beantwoord:
Tijdens haar vergadering van 7 juni 2022 heeft de commissie voor de Verzoekschriften deze petitie overgezonden aan de commissie voor Grondwet en Institutionele Vernieuwing en aan de minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing.
Antwoord van de minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing (09/08/2022):
De evenredige vertegenwoordiging is een elementair onderdeel van ons huidig kiesstelsel. Hierdoor zijn verschillende partijen genoodzaakt om samen te werken en compromissen te sluiten.
Dit was niet steeds het geval in België. Aanvankelijk gold het cijnskiesrecht (1831-1893) dat in 1894 werd uitgebreid naar het algemeen meervoudig stemrecht voor mannen. ln 1919 werd het algemeen enkelvoudig stemrecht ingevoerd voor mannen en in 1947 voor vrouwen. Tot in 1900 werd bovendien een meerderheidsstelsel gebruikt dat op sommige punten overeen komt met uw voorstel: alle zetels binnen één kieskring gingen naar de partij die meer dan de helft van de stemmen kreeg. Indien geen enkele partij een meerderheid behaalde, werd een tweede ronde georganiseerd tussen de twee partijen die de meeste stemmen hadden behaald. Alle zetels binnen de kieskring werden vervolgens toegewezen aan de partij die bij deze stemming de meeste stemmen kreeg.
Pas in 1900 werd het algemeen meervoudig stemrecht voor mannen met evenredige vertegenwoordiging ingevoerd, waarbij de zetels worden verdeeld via het systeem D'Hondt. Dit systeem wordt tot op heden gebruikt in België.
Sinds 1900 zijn nog diverse andere wijzigingen doorgevoerd in de kieswetgeving. Zo werd het stemrecht voor de Kamer van volksvertegenwoordigers uitgebreid naar Belgen in het buitenland en werd een kiesdrempel ingevoerd om versnippering in het politieke landschap tegen te gaan.
Aan elke wijziging van het kiesstelsel ging een grondig politiek debat vooraf.
Ook een verzoek tot invoering van een meerderheidsstelsel moet uitvoerig onderzocht worden.
Recentelijk werd een grote burgerbevraging georganiseerd waar ook het thema verkiezingen aan bod kwam. De thema's en uitdagingen die werden voorgelegd aan de bevolking zijn nog steeds beschikbaar op www.eenlandvoordetoekomst.be. Op dit moment worden de antwoorden verwerkt. Het uiteindelijke verslag zal, onder andere, ais inspiratie dienen voor bijvoorbeeld eventuele wijzigingen aan de kieswetgeving.
Daarnaast maakt de regering, zoals voorzien in het regeerakkoord van 30/09/2020, werk van meer rechtstreeks participatie van burgers en kunnen petities van burgers aanleiding geven tot het voorstellen van een wetgevend initiatief in de bevoegde Kamercommissie. Er wordt bovendien geëxperimenteerd met nieuwe vormen van burgerparticipatie, zoals burgerkabinetten of gemengde panels in de schoot van de Kamer van volksvertegenwoordigers waar zowel parlementsleden ais door loting geselecteerde burgers deel van uitmaken. Hieromtrent zal zeer binnenkort een wetsontwerp worden ingediend in het parlement.
Dit verzoekschrift kan binnen bovenvermelde kaders worden onderzocht.
Deze petitie is vervallen als gevolg van de ontbinding van de Kamer op 8 mei 2024.
Deel: