55_2021-2022/6 - Sociaal tarief elektriciteit, gas en water voor ouderen met een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden
Pétitions
U kan deze petitie niet steunen.
55_2021-2022/6 - Sociaal tarief elektriciteit, gas en water voor ouderen met een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden
Auteur: Karel Maes
Ouderen die een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood ontvangen genieten van het sociaal tarief voor elektriciteit, gas en water in het Vlaams Gewest. De ouderen die een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden ontvangen zijn echter uitgesloten. Daarom verzoek ik het federaal Parlement ook deze laatste categorie toegang te verlenen tot het sociaal tarief.
Graag wil ik mijn verzoek motiveren met volgende argumenten:
-men maakt een onderscheid tussen de gehandicapten en hiervoor verwijs ik naar het Verdrag van de Verenigde Naties inzake Rechten van Personen met een Handicap, dat in België van kracht is sinds 1 augustus 2009 en waardoor volgens mij elk onderscheid moet rechtgezet worden, wat enkel kan via een wijziging in de wetgeving.
-sommige ouderen krijgen geen zorgbudget voor ouderen met een zorgnood omwille van te hoge inkomsten, meestal de inkomsten van de partner, terwijl de gehandicapte geen of weinig inkomsten heeft, bijgevolg geen sociaal tarief, maar komen wel in aanmerking voor een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden.
-anderzijds stel ik vast dat verkrijgers van een integratietegemoetkoming wel het sociaal tarief krijgen omdat het inkomen van de partner geen invloed meer heeft sinds 01.01.2021.
-elke gehandicapte die een zorgbudget ontvangt, heeft hoge medische kosten. Daarnaast heeft deze gehandicapte wel nood aan ontspanning en contact o.a. via TV, radio, gsm, ipad, ..., wat tijdens de coronacrisis genoeg bewezen is. Ook op hygiënisch vlak zijn er extra kosten zoals wassen kleding, lakens, ... Daar de gehandicapte meer thuis zal verblijven is ook de verwarming een bijkomende kost.
Mij lijkt het evident dat de kosten voor elektriciteit, gas, water en zelfs TV en internet een grote financiële inpakt hebben op hun budget, zeker in deze tijden dat deze kosten de pan uitswingen.
-is het niet stilaan tijd dat voor alle gehandicapten dezelfde voorwaarden gelden? Onlangs las ik in de nieuwsbrief van mijn gemeente een bericht over een cadeaucheque van 30 EUR voor bepaalde inwoners en dit uit een verdeling van een subsidie van de Vlaamse Regering. Ook hier viel het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden uit de boot.
-wat voor zin heeft om het Verdrag van de Verenigde Naties inzake Rechten van Personen met een Handicap te tekenen en de regelgeving er niet in overeenstemming mee te brengen na al die jaren?
-via Belga op 01.10.2021 werd ik gewezen op een artikel in De Tijd met de eerste resultaten van de oefening, waarmee Vlaams minister van Financiën en Begroting Diependaele al een tijd bezig is. Blijkbaar worden er honderden overbodige subsidies en steunmaatregelen toegekend. Kunnen deze middelen niet beter aan de gehandicapten besteed worden?
Om deze ongelijke behandeling ongedaan te maken, verzoek ik u dan ook mijn voorstel te overwegen en hoop ik op een gunstig gevolg.
Dit initiatief is beantwoord:
Tijdens haar vergadering van 15 maart 2022 heeft de commissie voor de Verzoekschriften deze petitie overgezonden aan de commissie voor Energie, Leefmilieu en Klimaat, de commissie voor Sociale Zaken, Werk en Pensioenen en de minister van Energie.
Deze petitie is vervallen als gevolg van de ontbinding van de Kamer op 8 mei 2024.
Antwoord van de minister van Energie:
lk heb het verzoek van de heer Maes met veel aandacht en begrip gelezen. Hoewel het niet mijn kennisdomein betreft, kan ik me inleven dat een persoon met een handicap hoge kosten heeft op het vlak van energie, doordat zij/hij misschien meer tijd in huis doorbrengt en daardoor meer verwarming gebruikt of meer afhankelijk is van middelen die elektriciteit verbruiken. Echter kunnen we er hierbij niet vanuit gaan dat zij daardoor ook moeilijkheden hebben om hun energiefactuur te betalen.
Bij het vastleggen van de sociale statuten waaruit het recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas voortkomt, wordt rekening gehouden met het gezinsinkomen waarvan de persoon met een handicap deel uit maakt.
Personen die genieten van een 'zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden', worden niet onderworpen aan een inkomensvoorwaarde. Dit is bijvoorbeeld verschillend met een 'zorgbudget voor ouderen met een zorgnood'. In het verleden heette deze categorie 'hulp aan bejaarden' en was tot vóór de 6de staatshervorming een federale bevoegdheid. De "tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB)" heet sindsdien in Vlaanderen "zorgbudget voor ouderen met een zorgnood" en sinds januari 2021 wordt de THAB ook in Wallonië (Aviq) en Brussel (lriscare) beheerd. Na regionalisering wordt aan deze categorie nog steeds een inkomensvoorwaarde gekoppeld en dit in alle regio's. Het inkomen van het gezin mag bepaalde grenzen niet overschrijden. Het inkomen bestaat niet enkel uit pensioen of arbeidsinkomen, maar ook uit spaargelden, beleggingen en eigendommen.
Andere categorieën van personen met een handicap die het recht op het sociaal tarief voor energie openen zijn:
- een tegemoetkoming als persoon met een handicap op basis van een blijvende arbeidsongeschiktheid van 65%;
- een inkomensvervangende tegemoetkoming;
- een integratietegemoetkoming;
- een tegemoetkoming voor hulp van derden.
Een erkenning van handicap of alleen zorgbehoevend zijn, is dus niet voldoende, er moet nood zijn aan financiële bijstand om ook recht te hebben op het sociaal tarief voor elektriciteit of aardgas. De categorieën die in aanmerking komen voor het sociaal tarief, werden in het verleden zorgvuldig gedefinieerd, op basis van de verschillende voorwaarden die opgelegd worden om recht te hebben op een tegemoetkoming.
Bijkomend dien ik op te merken dat het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden gegroeid is uit de zorgverzekering, ingevoerd door de Vlaamse Gemeenschap. Op federaal niveau kan er geen onderscheid gemaakt worden voor categorieën die enkel gekend zijn op het regionale niveau en dus verschillend zijn ten opzichte van de andere gewesten.
Er wordt op geregelde tijdstippen nagegaan of de categorieën al dan niet moeten worden gewijzigd, maar ik volg nog steeds de redenering dat het recht het best gekoppeld wordt aan inkomensvoorwaarden, om zo de meest kwetsbare gezinnen te bereiken. lk kan dan ook niet verder ingaan op het verzoekschrift van de heer Maes.
Deel: