55_2020-2021/52 - Verminder de partijdotaties bij aanslepende regeringsonderhandelingen
Pétitions
55_2020-2021/52 - Verminder de partijdotaties bij aanslepende regeringsonderhandelingen
Aan de Kamer wordt gevraagd dat de partijdotaties worden verminderd wanneer de regeringsonderhandelingen blijven aanslepen. De partijen krijgen 100 dagen om een regering te vormen, indien dit niet lukt worden de partijdotaties aangepakt. Vanaf 100 dagen na de federale verkiezingen wordt er procentueel geknipt in de partijdotaties. Hoe langer er geen regering is gevormd, hoe kleiner de partijdotaties worden. De partijdotaties dalen dus steeds verder zolang er geen regering is gevormd.
Het voorstel om de partijfinanciering in te perken bij regeringsformatie is gestoeld op de maatschappelijke frustratie die lange regeringsformaties teweeg brengen. Snelle maar zorgvuldige regeringsformaties dragen bij tot het herstel van vertrouwen in de politiek, omdat ze de stilstand van ons land kunnen verhelpen. Partijen worden verondersteld te regeren en zich niet te verliezen in eindeloze onderhandelingen. We zijn ervan overtuigd dat dit systeem ertoe zal bijdragen dat er minder partijstrategisch gehandeld zal worden en meer in functie van het algemeen nationaal belang. Deze druk zal de formaties bevorderen doordat de partijen financieel geraakt worden.
We verzoeken de Kamer dus om de partijdotaties steeds verder te verminderen, zolang er geen regering is gevormd.
Dit initiatief is beantwoord:
Tijdens haar vergadering van 23 januari 2024 heeft de commissie voor de Verzoekschriften deze petitie overgezonden aan de controlecommissie betreffende de Verkiezingsuitgaven en de Boekhouding van de politieke partijen, aan de commissie voor Grondwet en Institutionele Vernieuwing, aan de minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing en aan de vice-eersteminister en minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing.
Antwoord van de minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing (12/03/2024):
Gezien het belang van ditvoorstel voor de goede werking van de Belgische democratie en het vertrouwen van de burgers in de instellingen, lijkt een dergelijk onderwerp zijn plaats te vinden in een debat binnen het Parlement. De Commissie Grondwet boog zich deze legislatuur meermaals over de problematiek van de aanslepende
regeringsvorming enerzijds, en van de partijfinanciering anderzijds Over beide onderwerpen werden talrijke hooaittingen georganiseerd, en de Commissie ontving ook meermaals de burgers van het Burgerpanel 'We need to talk’ dat aanbevelingen formuleerde over de heworming van de Partijfinanciering. Eventueel zou het voorstel uit
het verzoekschrift ook het voorwerp kunnen uitmaken van besprekingen in een burgerpanel of gemengde commissie – samengesteld uit burgers en padementsleden – die binnen de Kamer kan georganiseerd worden.
Bovendien stelt artikel 77 van de Grondwet dat " [d]e Kamer van volksvertegenwoordigers en de Senaat zijn gelijkelijk bevoegd voor: (...) 5° de wetten met betrekking tot de financiering van politieke partijen en de controle op de verkiezingsuitgaven."
Deze petitie is vervallen als gevolg van de ontbinding van de Kamer op 8 mei 2024.
Deel: